Без съмнение грижите за едно малко дете отнемат цялото ежедневие на майките и деня се оказва кратък за всички занимания. Мама чисти, пере, простира, работи, приготвя вкусна вечеря и често се чувства разпокъсана между всички задачи и игрите с децата.
Затова много майки се осланят на помощта на бабите или намират алтернативни варианти за забавление на детето, като му дават телефон или таблет, за да го ангажират.

Според метода на Монтесори  , главната цел е да създадем среда, в която децата са активни участници или помощници в кухнята. В тази среда те развиват своите умения за различни ежедневни задачи свързани с логика, сетивност, координация и запомняне
Ето и как да започнете процеса.
– Направете кухнята достъпна за вашия малък помощник като подготвите предварително всички необходими принадлежности.
– Обезопасете пространството ви за готвене и се подгответе с достатъчно на брой кухненска хартия и кърпи, които ще са ви от помощ във всеки един момент.
– Подгответе всички необходимо продукти, които ще са ви нужни за кулинарното приключение – плодове, зеленчуци, подправки и основни съставки.
– Използвайте престилки, за да сигнализирате началото и края на дейността.

Едно от най-важните упражнения е  за правилен „език и реч“. 
В приготвянето на храна много активно се включва езикът – разчитането на рецептата, обсъждането на различните продукти, последователността на използването им и времетраенето на цялото кулинарно изживяване.

Използвайте всяка възможност да говорите на своя малчуган, това развива слуха на децата. Четейки рецептата заедно, детето може да научи нови думи, а проследяването стъпка по стъпка на рецептата, развива в него умението да слуша.
Още един положителен аспект в приготвянето на храната вкъщи, е че можете да му разкажете за всички полезни съставки, които има в нея, пред тази в бързите храни и полуфабрикати.
Докато давате на детето си да опита от храната, която приготвяте, обяснявайте му за всички вкусове и текстури, които ще усети в нея. По този начин ще се научи да разпознава топло и студено, солено и сладко, както и течни от твърди храни.

Дайте му да опита и различни варианти от една и съща храна, така може да разберете, че обича храни, които изобщо не сте предполагали.
Освен това усещането на миризма на различните продукти и подправки развива паметта. Ароматите на билки, подправки, прясно изпечен хляб или кекс, развиват широк спектър от емоции и благодарение на тях, най-малките се учат да правят асоциации и връзки.

Друг важен аспект в развитието на сетивата е зрението.
Благодарение на предметите в кухнята, децата се научават на различни форми, разстояния, тежест. Пъстрите плодове и зеленчуци ще помогнат на децата да започнат да разпознават цветовете.
За да помогнем на развитието на сетивата им е необходимо да им даваме да пробват, както и да се докоснат до естествени материали и субстанции. Чрез допира до гладки и меки повърхности – бобови растения, брашно или сухи и мокри предмети, децата се учат на различните текстури.
Нещата, които се случват в кухнята са част от цялостната картина на света, затова планирайте вечерята си заедно. Нека малчуганите знаят колко е важно семейството да се храни заедно и че храната не е само необходимост, но и повод за общуване. Това е моментът, в който да изградите навици и за здравословно хранене.
Говорете с децата си за качествената и здравословна храна, която дава им дава енергия да учат и играят.
И запомнете, че най-важното е да се забавлявате.
Едно от най-добрите неща, които можем да направим за нашите деца е да им дадем умения, с които да се справят в реалния живот, когато не са под наша грижа. Научете най-малките на любов към готвенето и тази любов ще остане за цял живот.

Днес с децата от логопедичната група си направихме цвете от ягоди и банан ,облаци от банан ,а за дъжд сложихме семки .