Дишането е напълно естествен и автоматизиран процес, който е част от тялото ни. Свикнали сме с него, още от момента на раждането ни и почти не му обръщаме внимание. Правим го винаги – когато се движим, когато ядем, дори когато спим. Да, наистина, всички знаем как да дишаме, но правим ли го правилно и добре?

Истината е, че не винаги дишаме правилно. Често е бързо, под въздействието на емоции или действията, които извършваме в момента, без конкретен фокус върху процеса. Всичко това води до чувство за умора, главоболие, понижено внимание към детайлите и цялостно безпокойство. Как тогава да очакваме, че децата ни знаят правилните начини за дишане?

– Дихателните упражнения са изключително полезни за възстановяването на тази „позабравена“ способност. С редовна и честа практика, те имат видимо положително въздействие върху контрола над емоциите, повишават концентрацията и спокойствието.

Защо дихателните упражнения са полезни за децата?

Дихателните упражнения насищат кръвта с кислород. В резултат на това сърдечно-съдовата система, мозъка, белите дробове, нервната система и храносмилателната система подобряват работата си. Освен за общия тонус и здраве на тялото, респираторната гимнастика е изключително ефективна при лечение на различни бронхиални заболявания(като астма!), хиперактивност, безсъние и умора. Важно е да обърнем внимание, че практикуването на дихателна гимнастика в ранна детска възраст, е формиране на полезен навик. Колкото от по-рано и осъзнато се обръща внимание на този процес, толкова по-големи предимства и преимущества ще има детето ви, когато порасне.

Твърде вероятно е да срещнете съпротивление от страна на детето ви, защото в началото тези упражнения могат да бъдат трудни или скучни. Ето защо, за успеха на начинанието е съществено да ги превърнете в лесна игра, която то да очаква с нетърпение. Препоръчваме да използвате образи, които са му познати и да включвате любимите му играчки, които да му помагат да изпълнява упражненията.

Дихателните упражнения подготвят детето за по-концентрирана работа с говорния апарат. При тях то усвоява диафрагменото дишане, необходимо за осигуряването на достатъчно въздух при изказването. Също така детето трябва да отвори леко устата си, да свие устните си, за да насочи добре струята към даден обект и да задържи езика си в определена поза по време на цялото издишване. Това способства за развитието на по-плавна реч и за по-чиста артикулация.

По време на дихателната упражнения:

– важно е детето ви да бъде с отпуснато тяло и по време на упражненията да не напряга мускулите си
– вдишването е винаги през носа
– раменете не трябва да се повдигат
– въздухът не трябва да се събира в бузите, а да слиза към корема
– издишването да бъде естествено, плавно и продължително

„Сапунени мехурчета“ – Децата обожават сапунените мехурчета и с тяхно съдействие лесно ще успеете да привлечете и задържите вниманието върху упражнението. Ако детето ви не умее само да прави балончетата, можете да разпределите задачите – вие да правите балончета, а то да управлява движението и посоката им, като ги духа. Тук е важно да зададете предварителни условия. Например – „Искаме това балонче да стигне до другия край на стаята, за да го изпратиш до там трябва да духнеш в тази посока.“ или „Заведи това балонче до кухнята, без да падне на земята.“

Флоу-бол е уред за дихателен тренинг, проектиран да помага в заучаването на умения за поддържане на постоянно, стабилно, бавно и контролирано издишване. Уредът превръща скучните дихателни упражнения в игра с незабавна визуална обратна връзка (биофийдбек), която помага на трениращия да коригира и контролира дихателния процес в момента на извършването му. Тренировката с Flow-ball е особено полезна за хора, при които контролът върху дишането е от съществено важно значение – логопеди, певци, музиканти, свирещи на духови инструменти, както и за пациенти с хронични респираторни заболявания – Х.О.Б.Б., астма, бронхит, муковисцидоза. Положителен „страничен“ ефект от тренировката с уреда е упражняването и поддържането на вниманието при деца с трудности в концентрацията.

Друго интересно упражнение за деца е „Помогни на белите дробове да се напълнят с въздух “

Необходими материали :

2 сламки

2 найлонови пликчета

принтирана снимка на белите дробове

тиксо