Автор: Дарина Герганова, логопед и детски психолог с над 10-годишна практика.  Работи основно с деца с езиково-говорни проблеми, заекване и запъване, с разстройства от аутистичния спектър, с детска церебрална парализа, синдром на Даун, дислексия, дисграфия и др.

Дейността ѝ е свързана и с деца с проблеми при адаптацията в яслата, детската градина или училище, преживяващи страхове, стрес, поведенчески и обучителни трудности и др.

Осигуряването на сензорни занимания на децата е основополагащо за развитието на техния мозък и им помага да изградят и затвърдят мозъчни връзки, които да послужат за основа за надграждане на знания в следващите години. Сензорните игри са занимания, които стимулират сетивата на децата и предизвикват нови усещания чрез допир, слух, вкус, зрение, аромат, баланс.

Какви са ползите от сензорните игри?

  • Стимулират общите и фините двигателни умения
  • Подпомагат говорното развитие;
  • Подтикват към аналитично мислене и умения за решаване на проблеми;
  • Включват занимания, подпомагащи фокусирането и релаксацията в децата;
  • Децата учат чрез сетивата си

Ето няколко идеи за сензорни игри, с които децата могат да развиват тези аспекти:

Сензорна игра “Дъга”

Играта е подходящ както за големи така  и за най-малките, които толкова много обичат да вкарват нещо в дупчица.

Ще ви е нужна принтирана цветна дъга формат А4 или по-малка, хубаво е да е ламинирана. Трябва да направите различни разрези на дъгата, в които децата да вкарват цветни пръчици (например – клечки от сладолед, които да боядисате в различни цветове).

Необходима ще вие е пластмасова прозрачна кутия за съхранение и пренасяне на храни със закопчалка. На нея ще закрепите листа с тиксо от всички страни, за да може детето да вкарва цветните пръчици или цветни клечки за уши.

Освен, че по този начин упражняват фината си моторика, координацията и концентрацията, с течение на времето, чрез игри и с помощта на възрастен който да назовава цветовете, хлапетата се учат да сортират и изричат самички имената им.

Игра „Сензорни кутии“

Може да си направите различни сензорни кутии например – да напълните прозрачна кутия с леща, боб или ориз, и да скриете малки играчки, животни или други предмети, които детето трябва да открие и назове.

Игрите със сензорни кутии развиват познавателните способности – внимание, памет, творческо мислене, помагат на детето да придобие нови умения и да затвърди съществуващи такива. Този тип игри развиват фините двигателни умения и пространствено мислене.

„Децата в кухнята“

Без съмнение грижите за едно малко дете отнемат цялото ежедневие на майките и деня се оказва кратък за всички занимания. Мама чисти, пере, простира, работи, приготвя вкусна вечеря и често се чувства разпокъсана между всички задачи и игрите с децата. Затова много майки се осланят на помощта на бабите или намират алтернативни варианти за забавление на детето, като му дават телефон или таблет, за да го ангажират.

Вместо това, е по-добре да създадем среда, в която децата са активни участници или помощници в кухнята. В тази среда те развиват своите умения за различни ежедневни задачи свързани с логика, сетивност, координация и памет.

Ето и как да започнете процеса:
  • Направете кухнята достъпна за вашия малък помощник, като подготвите предварително всички необходими принадлежности.
  • Обезопасете пространството за готвене и подгответе достатъчно на брой кърпи и кухненска хартия, които ще са ви от помощ във всеки един момент.
  • Подгответе всички необходимо продукти, които ще са ви нужни за кулинарното приключение – плодове, зеленчуци, подправки и основни съставки.
  • Използвайте престилки, за да сигнализирате началото и края на дейността.

Roditel.bg

Едно от най-важните упражнения е  за правилен „език и реч“. 

В приготвянето на храна много активно се включва езикът – разчитането на рецептата, обсъждането на различните продукти, последователността на използването им и времетраенето на цялото кулинарно изживяване.

Използвайте всяка възможност да говорите на своя малчуган, това развива слуха на децата. Четейки рецептата заедно, детето може да научи нови думи, а проследяването стъпка по стъпка на рецептата, развива в него умението да слуша.

Още един положителен аспект в приготвянето на храната вкъщи е ,че можете да му разкажете за всички полезни съставки, които има в нея и защо е по-добра от т. нар. „fast food“ и полуфабрикати.

Докато давате на детето си да опита от храната, която приготвяте, обяснявайте му за различните вкусове и текстури, които ще усети в нея. По този начин ще се научи да разпознава топло и студено, солено и сладко, както и течни от твърди храни.

Дайте му да опита и различни варианти от една и съща храна, така може да разберете, че обича храни, които изобщо не сте предполагали.

Освен това усещането на миризма на различните продукти и подправки развива паметта. Ароматите на билки, подправки, прясно изпечен хляб или кекс, развиват широк спектър от емоции и благодарение на тях най-малките се учат да правят асоциации и връзки.

Roditel.bg

Друг важен аспект в развитието на сетивата е зрението.

Благодарение на предметите в кухнята, децата се научават на различни форми, разстояния, тежест. Пъстрите плодове и зеленчуци ще помогнат на децата да започнат да разпознават цветовете.

За да помогнем на развитието на сетивата им е необходимо да им даваме да опитват, както и да се докосват до естествени материали и субстанции. Чрез допира до гладки и меки повърхности – бобови растения, брашно или сухи и мокри предмети, децата се учат на различните текстури.

Вижте цялата публикация тук :     https://roditel.bg/idei-za-senzornite-igri-i-zanimania-koito-stimulirat-setivata-na-detsata/?fbclid=IwAR0XuLun62Fl50EEVjKry-kaogL8OOVavpxl7LQvns-