Усъвършенстване на мануален праксис и фина моторика !
Усъвършенстване на мануален праксис
Мануалният праксис представлява движенията на ръцете.
Иначе казано сръчността.
И докато много се говори за фината моторика, необходима, за да се научи детето да пише, то преди това то трябва да се научи да се самообслужва – миенето на зъби, обуването и завръзването на връзките на обувките, приготвянето на закуска, мазането на филийки, рязането на месо в чинията, наливането на течност от тежко шише в чаша без да разлее, всичко това зависи от нивото на мануалния праксис. Тоест от движенията на ръцете от рамото, китката и „кооперативността“ на пръстите, която в същността си е стабилната основа за добрата фина моторика.
 Заровете за мануален праксис на Munda Mundi са още един начин детето да усъвършенства движенията на ръцете и пръстите си и да повиши сръчността си. Освен това играта с тях тренира взаимодействието между двете мозъчни полукълба, координацията „око-ръка“, концентрацията на вниманието и пространствената ориентация. Всичко, което трябва да направите е да хвърлите зара и да сте готови да се забавлявате с детето. То има задача да свие пръстите си по такъв начин, така че да направи ръката си да заеме същата поза като показаната на зара. Можете да играете за време, за двете ръце едновременно като хвърляте и двата зара, да го комбинирате с други игри и задачи или да проверите кой у дома е най-точен в бързината на ръцете си.
Играта с дървения цветен простор развива фината моторика ,въображението, кординацията око-ръка и търпението на детето .
☆●Работата с пластилин учи на търпение и точност, стимулира въображението на децата. В същото време, това е много забавно хоби, което детето може да практикува както самостоятелно, така и с родителите, по-голям брат, сестра или баба.
☆●Работата с пластилин учи на търпение и точност, стимулира въображението на децата. В същото време, това е много забавно хоби, което детето може да практикува както самостоятелно, така и с родителите, по-голям брат, сестра или баба.
☆●Развитие на пространствено мислене
Изграждането и проектирането са много важни упражнения за детето, което развива творческото и пространствено мислене, концепцията на цвета, формата на обектите. В допълнение към всичко това, моделирането (не непременно от пластелин) има благоприятен ефект върху нервната система.
• Дава широк спектър от творчески възможности
Поради пластичността на материала, от него може да бъде изработено всичко – от малки сладки животни до цели домове. Богатата цветова гама позволява напълно реализирането на всяка една идея.
• Безопасен е
Може да се каже, че благодарение на текстурата, която има, пластилина е един от най-безопасните материали за творчеството на децата.
Какъв вид пластилин е по-добре да изберем?
Когато купувате пластилин, той трябва да бъде нито прекалено твърд, нито много мек и еластичен. Ако залепва за ръцете, ще бъде трудно да се работи с него. Можете да използвате както купен, така и домашно направен пластилин, при това в количества, достатъчни на децата да сътворят цял приказен град.
Ето и рецептата:
1 чаша брашно
2 пакета лимонтозу
1/4 чаша сол
1 чаша вода
1 лъжица олио
2 Step-чета , за цвят и аромат
Продуктите се смесват бъркат на слаб огън докато се сгъсти. Поръсва с още малко брашно, за да се отдели от съда. Добавя се по-малко брашно, докато престане да лепне и заприлича на пластилин. Съхранява се в кутия или плик, за да не изсъхва.
Ако с течение на времето детето покаже желание и умение в работата с пластилин, можете да включите и други материали, като например солено тесто или полимерна глина, за да се запазят изваяните фигурки по-дълго.
Опитайте и вие – тези творчески занимания ще осигурят гарантирано забавление за цялото семейство!
Монтесори кутията за класификации
Тя е полезна за фината моторика, логическо мислене и двигателните умения,запознаване с превозните средства ,развитие на речта .
Много често един от най-добрите и в същото време забавен метод на обучение е играта.
Децата дават свобода на емоциите си, учат се да слушат, развиват социални и езиково-говорни умения.
Играейки децата развиват своето въображение и сюжетно-ролевата игра. Стимулират логическото и пространственото мислене. Развиват фината моторика и сетивните възприятия. Обогатява се активния и пасивния речников запас.