Какво е методът Монтесори

Методът Монтесори е образователен подход, разработен от италианския доктор и педагог Мария Монтесори в началото на миналия век. В основата му е поставена идеята за обучението на децата от ранна детска възраст.

Той ги окуражава да бъдат активната страна, да взимат решения и да учат за околния свят посредством игра.

Методът определя детето като жадна за знание личност, която е способна сама да трупа знания и опит по начин, който е най-добър за нея.

Тестван и прилаган, в различни култури повече от 100 години, този начин на работа с малчуганите стимулира тяхното физическо, психическо, емоционално и социално развитие.

Част от обучителната практика на Монтесори могат да бъдат деца от 0 до 12 – годишна възраст.

Тя е приложима не само в детските градини, но и в  училищата.

Ако сте родител, който иска да осигури най-доброто образование за своето съкровище, то системата Монтесори има някои съществени предимства пред традиционната.

Средата, която осигурява този иновативен подход е коренно различна от тази в традиционните детски градини и училища.

Методът подбужда детето към действие.

То е мотивирано да бъде активно, за разлика от обичайно приетите модели, където от него се очаква да седи мирно, да слуша и да възприема с послушание.

В по-голямата си част играчките са дървени, като идеята е децата да играят с по-естествени и по-топли материали. Те са различна серия „игри“, което именно ги прави по-специални от останалите играчки.

Практическите материали обръщат вниманието на мъниците към нещата от бита и всекидневието – платове, заключалки и др.

При пособията за сетивност и развитие на речта има съответно играчки, които стимулират детето да учи както цветове, така и знаци и символи.

Занимателната Монтесори дървена дъска ще помогне за развитието на детските практически и житейски умения за използване на отвертка.
Помага на децата да насърчават практическото обучение в основни умения и добро двигателно развитие.Също така се насърчава развитието на координацията между очите и ръката, вниманието към детайла и фината моторика.
Подходяща е за деца от 3 до 7 годишна възраст

Друга интересна Развиваща Монтесори игра е Катинари и ключета

Игра за наблюдателност, която подобрява фината моторика и уменията на детето за анализ и сравнение.
Предложете на детето да разгледа катинарите. Обяснете му за какво служат, за какво трябва да внимава при търсене на ключовете и как към всеки катинар подхожда един-единствен ключ. Нека малкият изследовател експериментира самостоятелно.
Детето трябва да анализира броя елементи на всяко ключе, формата и големината им и да ги сравни с ключалките във всяко катинарче.Играта е изключително подходяща за сюжетни и сюжетно-ролеви игри, които могат да се комбинират и с друг тип развиващи или образователни дейности.
4 катинари+4 ключета+кутия.

Една интересна игра е „Състезание“

Направете си състезание за време. Подредете катинарите на масата. Вземете кутия, напълнете я с пясък/грис/захар и пъхнете всички ключета вътре. Засичайте време и вижте кой най-бързо ще изрови и отключи всички катинари. Играта е подходяща за групови занятия в детската градина и за семейни игрови вечери.

Играта е подходяща за деца от 3 до 7 годишна възраст

Децата възприемат света около себе си чрез своите сетива. Когато имат възможността да докоснат, помиришат, вкусят, видят, почувстват, те изграждат познанията си. Затова е важно те да се занимават с предмети и материали, които максимално да се доближават до реалността. Грешно представените образи могат да объркат възприятията им. Реалните изображения на плодове и зеленчуци в реален размер ще помогнат на детето да ги разпознава, да види истинските им характеристики.Тази игра формира представи ,развива речта,развива координацията око -ръка.Подходяща игра да деца от 2 до 4 годишна възраст

Друга интересна игра е Монтесори сортера.

Цветния дървен сортер  ще осигури интересно и творческо забавление на детето и ще стимулира развитието му.

Играейки със сортера ,детето ще разшири познанията си за цветовете ,ще подобри координацията на очите и ръцете си ,ще развие своите двигателни умения .тази игра учи детето да мисли логично ,стимулира също въображението и креативността.

Препоръчаната възраст е :3 години .Като играта е подходяща за деца със СОП

Игра „Сортиране на цветове „

-постовете монтесори пионките и дървените кръгчета в еднакви цветове цветове едно върху друго .Това ще подобри фината моторика ,както и координацията око-ръка

Игра „Направи си сладолед“

-направи си сладолед,използвайки таблото „Сладолед“, дървените кръгчета и „Колелото с цветове“.

Завъртете колелото и поставете съответния цвят дървено кръгче върху таблото със сладоледа.Може да направите асоциация  кой цвят на какъв плод отговаря .Тази игра развива въображението ,координацията око-ръка и фината моторика .

Сензорна игра

-поставете дървените пионки и кръгчета в съд пълен с пясък или грис.Помолете детето да завърти колелото с цветовете и да извади съответния цвят пионка/кръгче от съда с пясък/грис.Играта подобрява когнитивните ,визуалните и сензорните умения за обработка на информацията .

 Идея за лесно занимание, което не изисква никаква подготовк.
Заниманието е  от практическия живот, а именно отварянето и затварянето на кутии .
Това занимание тренира:
  • вниманието,
  • паметта,
  • координацията
  • и фината моторика.

Понеже също така развива умения, които детето ще прилага в ежедневието си, това занимание повишава увереността и самостоятелността на детето.