Сензорните игри са занимания, които стимулират сетивата на децата. Игри, които стимулират и предизвикват нови усещания чрез допир, слух, вкус, зрение, аромат, баланс.

Доказано е, че учим значително по-добре, когато използваме сетивата си. Знаете колко бързо дадена миризма или вкус може да върне спомен, а много студенти знаят, че ако дъвчат един и същ вкус дъвка по време на учене и по време на изпит, получават по-добри резултати.

Осигуряването на сензорни занимания на децата е основополагащо за развитието на мозъка при децата – помага им да изградят и затвърдят мозъчни връзки, които да послужат за основа за надграждане на знания в следващите години.

Какви са ползите от сензорните игри?

  • Стимулират изграждането на нови синапси (мозъчни връзки) и затвърждаването им;
  • Стимулират двигателните умения, общи и фини;
  • Подпомагат говорното развитие;
  • Подтикват към „научно“ мислене и умения за решаване на проблеми;
  • Включват занимания, подпомагащи фокусирането и релаксацията в децата;

Сензорният капак “Дъга” е подходящ както за големи така  и за най-малките, които толкова много обичат да вкарват нещо в дупчица. А освен, че по този начин упражняват фината си моторика, координацията и концентрацията с течение на времето, чрез игри и възрастен до тях, който да назовава цветовете, се учат да сортират и изричат самички имената им.Освен цветни пръчици, може да използвате и клечки за уши (които отново може да оцветите) или друг предмет, който би влязъл през дупчиците.

Игрите със сензорни кутии развиват познавателните способности -внимание,памет,творческо мислене,развиване на нови умения и подобряване на съществуващи такива .Развиват личностни качества ,развитие на фините двигателни умения ,развитие на пространствено мислене.

Какво представляват фините двигателни умения ?

Фините двигателни умения включват използването на по -малките мускули на ръцете,обикновено при дейности като пренасяне на бобчета или цветни помпони с пинсета ,използване на лъжица (пресипване на ориз,леща и др.)

Защо фината моторика е важна?

Фините двигателни умения са от съществено значение за извършване на ежедневни умения .Без способността да изпълнява тези ежедневни задачи ,самочувствието на детето може да пострада .

Днес с децата от логопедичната група си поговорихме за гасениците ,научиха и разбраха колко е важно да не стъпват върху тях , а след това си направихме цветни гасеници с помоща на балони!