По традиция в международния еко календар датата 2 юли е записана като Деня на цветята .У нас по-известен като ден на цветята е празника Цветница,който се празнува една седмица преди Великден.Докато на Цветница отделяме повече внимание на близки и приятели ,носещи красивите имена на растения , то на 2 юли по-скоро ,отбелязваме разнообразието ,красотата и необходимостта от цветя и растения за планетата ни .Според еколози има стотици видове познати и непознати цветя ,но освен красота и наслада за окото ,те изпълняват и много важни функции,без които човечеството би било обречено .Именно по тази причина експертите съветват не да унищожаваме,а напротив да пазим цветята ,тъй като от тях зависи съществуването ни.

Обикновено казваме, че децата са цветята на Земята, но всъщност не много често се замисляме за връзката между тях. Някак по-често срещано е детето да си има домашен любимец, а не стайно растение. Да отглеждаш цвете обаче не е по-малко вълнуващо. Вярно, не върти опашка и не може да изрази привързаността и любовта си към теб, но е красиво и завладяващо да видиш как от малкото семенце пониква стебълце и после разцъфва пред очите ти.
Децата обожават тези трансформации и могат с часове да съзерцават растенията.

Ако все още не сте готови да приемете в дома си животинче или смятате, че детето ви е твърде малко, защо не започнете с цвете. Може като начало да сложите няколко бобени зърна в памук и да видите как ще покълнат. Това определено ще го впечатли. Освен това не се чака дълго. След това може да преминете на следващия етап и да посадите цвете в саксия. Негово собствено, не вашите на терасата или в хола. А лично и само негово, за което то да се грижи – да го полива, да му говори и да наблюдава как расте.

Отглеждането на цвете си има своите предимства:

Ще научи детето да поема отговорност и да се грижи за друго живо същество.

Може да го приемете като репетиция за домашен любимец.

Ще бъде като нагледен урок по ботаника. Ще е наясно с етапите, през които се преминава, как се отглежда, освен това ще прочетете заедно доста интересни неща относно отглеждането на стайните растения. Така придобити тези знания никога няма да бъдат забравени. Няма да бъдат просто скучен урок от учебника, а реален факт, в който те самите са участвали.

Наличието на цветя в стаята на детето ще донесе повече кислород, което определено е голям плюс.

Преди да преминете към избора на растение, добре е да имате предвид следните неща:

Изберете такова, което да няма опасност да предизвика алергии, да е отровно или пък като се откъснат листата му да лютят и т.н. Разучете добре.

Ако смятате, че детето ви е по чувствително и трудно ще приеме факта, че цветето цъфва и след това увяхва, като начало е добре да започнете с някое красиво и вечнозелено.

Според фън шуй цветята поглъщат негативите донесени отвън и трябва да бъдат прецизно избирани. Пак според учението, в българския дом трябва да има цветя традиционни за страната ни. Тези, които ни зареждат с благоприятна енергия са здравец, мушкато, индрише и босилек. Здравецът поставен в детската стая символизира здраве и дълголетие, а мушкатото омекотява агресивната енергия и помага в общуването. Полезно би било в стаята на вечно бунтуващите се тинейджъри.

Ние с децата в  логопедичната група посадихме именно здравец,тъй като мирише хубаво и символизира здраве и дълголетие .

С помощта на сензорния капак https://out-cube.com/shop/dvusloen-i-dvulicev-senzoren-kapak-kalinka-i-vaza поставихме цветята във вазата и я украсихме с различни цветя .Необходимо е да си откъснете цветя и да ги дадете на  детето си, като му обясните ,че трябва  да ги  пъха в дупчиците. Освен, че занятието развива фината моторика, помага и за концентрацията.

Прехвърляне – предоставете на детето предмети, като например “помпони”, които да поставя в дупчиците. Ако е малко с ръчички, а ако е по-голямо с инструмент, като щипки, пинсета или др.

“Украси вазата” – предоставете на детето материали, с които да запълни вазата и оставете въображението му да работи в случая ние украсихме вазата с цветен ориз .